Fergek mozaik


A betegséget egy cm hosszú, vékony fonálféregfaj Dirofilaria repens okozza, mely kutyán és macskán kívül rókában és farkasban is előfordul. A féreg fejlődésében és terjesztésében a szúnyogoknak, mint köztigazdáknak van fontos szerepük, a fertőzöttség állatról állatra közvetlenül nem terjed. Az utóbbi tíz évben nemcsak Magyarországon, de a fergek mozaik országokban is mind gyakrabban kerül megállapításra kutyákban és macskákban. Mi a jelentősége?

Közép- és emelt szintű érettségihez Mozaik Kiadó - Gimnáziumi biológia tankönyv osztály - Az élőlények változatossága Mozaik: A bőrférgesség a háziállatokra és a gazdákra egyaránt leselkedik - szabopince. Ezért törekedtem arra, hogy a könyv érthető, tanulható legyen, fergek mozaik világosan a tudást megalapozó biológiai fogalmak.

Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején. Kezdetben kemény háti páncéllemezeik lehettek, ezeket azonban később elvesztették.

poszter paraziták és leszokók parazita 8

E szelvények közt alakult ki a másodlagos testüreg. A tankönyv egy témát folyamatos, összefüggő szövegezéssel dolgoz fel. Azon belül azonban tagoltabb, mert az volt a célom, hogy egyrészt az anyag a kerettanterv által megszabott - a tudományunk megismeréséhez bizony meglehetősen szűkös - órakeretek között is átfogó képet nyújtson fergek mozaik biológia adott területéről, másrészt hogy az alapszintű és az emelt szintű érettségi vizsga anyaga tartalmilag elkülönüljön.

gyógyszer a paraziták Hercules vélemények méregtelenítési technikák

Ezért külön jelöltem az olyan kiegészítő anyagot vagy érdekességet, amely a kerettanterv alapkövetelményébe már nem tartozik bele, ugyanakkor segíti a tananyag megértését, vagy az emelt szintű érettségi-felvételi vizsgához szükséges.

Így a tankönyv azoknak az fergek mozaik tanulóknak is lehetőséget biztosít, akik kiegészítenék egy-egy rész ismereteit, illetve akik emelt szinten szeretnék tanulni a biológiát.

férgek az ancistrusban a bél rossz leheletet okoz

A rendszerező ábrák, grafikonok a pedagógus munkáját segíthetik, biztosíthatják a biológiai gondolkodás órai fejlesztését.