Molekuláris paraziták, Parazitológia


férgek és fagyás hogyan lehet megtudni a parazitákról

Távol-keleti országokban Kína, Korea és Japán a csoport egyik tagja, a Thelohanellus kitauei okoz óriás cisztás megbetegedést a halgazdaságokban. Hazánkban eddig ezzel a kórképpel nem találkoztunk, ugyanakkor aggodalomra adott okot, hogy a Kis-Balaton területéről ben kimutattuk egy kevéssertéjű gyűrűsféregből Branchiura sowerbyi a parazita aktinospóra alakját.

gennyszag oka a szájból pangásos helminthiasis és protozózis

Kutatásunk fő célja volt felmérni a hazai Thelohanellus fajok fertőzöttségének mértékét pontyban, különös tekintettel a T. Az elmúlt néhány évben Thelohanellus mintákat gyűjtöttünk több tógazdasági, illetve természetes vízben fogott molekuláris paraziták, továbbá számos oligochaeta köztigazda által kibocsátott aktinospórát is vizsgáltunk természetes vizekből és tógazdaságokból. Mind a myxo- mind az aktinospórákat morfológiai és molekuláris módszerek segítségével elemeztük, hogy ezek együttes segítségével azonosíthassuk a molekuláris paraziták parazitákat.

A Thelohanellus kitauei aktinospórát ban újra sikerült kimutatnunk a Kis-Balaton vízrendszeréből, de a halakban fejlődő alakot, myxospórát, vagy plazmódiumot, nem sikerült az azonos területről gyűjtött halakból sem kimutatnunk, annak ellenére, hogy több Thelohanellus fajt is sikerrel gyűjtöttünk a vizsgált halak úszóiról, pikkelyeiről, szájüregéből, és a bél nyálkahártyáról.

A jól ismert Thelohanellus nikolskii és T.

limfociták és helminták az ember legnagyobb parazita