Peptidek paraziták. Immunológia | Digitális Tankönyvtár


Recommended Articles Az antimikrobiális peptidek kicsiny kationos, amfofil molekulák, amelyek széles spektrumú peptidek paraziták aktivitással rendelkeznek, és az élő szervezetek fontos, ősi védekezési eszközei.

helminth korbféreg kezelés szőnyegparazita orvoslás

E peptidek elsősorban a neutrofilekben, más fehérvérsejtekben és a szervrendszerek környezeti behatásoknak kitett nyálkahártyájának hámjában termelődnek.

Egy részük konstitutív módon, más részük csak indukciós behatásokra baktériumtermékek, gyulladáskeltő citokinek jön létre. Biokémiai sajátságaikban e peptidek igen eltérőek, de típusosan a mikrobaölő hatásukat azok membránjának direkt szétszakítása révén fejtik ki, ami a sejttartalom kiürüléséhez és sejthalálhoz vezet.

féregirto gyogyszer az enterobiasis nevű gyógyszer

Emberben e peptidek fő csoportjait a defensinek, a cathelicidinek és a histatinok képezik. Újabb vizsgálatok feltárták, hogy e peptidek antimikrobiális hatásukon kívül sok más, a gazda védelmét szolgáló aktivitással is rendelkeznek.

férgek a máj gyógyszerében paraziták az első csatornán

Képesek a baktériumtoxinok neutralizálására és a veleszületett és szerzett immunfolyamatok modulálására. Mivel e peptidek közül számos az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé vált baktériumok ellen is hatásosnak bizonyult, azok modellként szolgálnak új antimikrobiális ágensek tervezéséhez. Bowless, D. Bowless D. Defense parazita Ausztráliában proteins in higher plants Annu.

a Trichomonas kezelésére szolgáló gyógyszerek a rossz levegőt paraziták okozzák