Zabla

Egyéb bejegyzések

Címkék

Népszerű blogok

A ló méretei

A ló méreteit sokféleképp megadhatjuk. A különböző testtájak az egyes egyedeknél igen nagy eltéréseket mutatnak, van azonban néhány lényeges méret, ami alapján reális képet kaphatunk az általunk megmérni kívánt lóról. A leggyakrabban használt méret a marmagasság, amit bottal vagy szalaggal mérhetünk.

A mar magasságának lemérésével adhatjuk meg legmegfelelőbben a ló tényleges magasságát, hiszen a marmagasság a lehajtott és felemelt fejű lónál is azonos, míg az ennél magasabban található testrészek (fej, nyak) helyzete szinte folyamatosan változik. Jó támpontot adhat a ló alkatának megadásához, ha megmérjük az övméretét. A ló lábának szerkezetéről akkor kaphatunk jó információt, ha megmérjük a szár-körméretét.

Az egyéb mérések általában a lovasfelszerelések kiválasztásához használatosak. A kantár kiválasztásához lemérhetjük a ló kétoldali szájszeglete közötti távolságot a tarkó felé, míg a zablák kiválasztásához a szájszegletek közötti távolságot a ló száján keresztül mérve határozzuk meg. A megfelelő lótakarók kiválasztásához a marbúbtól a farokrépáig mérjük meg a ló hosszát, a ló hátának ívét követve.

        

Mérés bottal                      Mérés szalaggal
 

A ló leggyakrabban használt testméretei: 1. marmagasság, 2. övméret, 3. szárkörméret, 4. Bielerpont-magasság, 5. törzshosszúság.
 

Mekkora zabla kell?

Téma Lovasok március 18, 08:14

Hozzászólások (0)

No login