A ló méretei

lovak-m

A ló méreteit sokféleképp megadhatjuk. A különböző testtájak az egyes egyedeknél igen nagy eltéréseket mutatnak, van azonban néhány lényeges méret, ami alapján reális képet kaphatunk az általunk megmérni kívánt lóról. A leggyakrabban használt méret a marmagasság, amit bottal vagy szalaggal mérhetünk.

A mar magasságának lemérésével adhatjuk meg legmegfelelőbben a ló tényleges magasságát, hiszen a marmagasság a lehajtott és felemelt fejű lónál is azonos, míg az ennél magasabban található testrészek (fej, nyak) helyzete szinte folyamatosan változik. Jó támpontot adhat a ló alkatának megadásához, ha megmérjük az övméretét. A ló lábának szerkezetéről akkor kaphatunk jó információt, ha megmérjük a szárkörméretét.

Az egyéb mérések általában a lovasfelszerelések kiválasztásához használatosak. A kantár kiválasztásához lemérhetjük a ló kétoldali szájszeglete közötti távolságot a tarkó felé, míg a zablák kiválasztásához a szájszegletek közötti távolságot a ló száján keresztül mérve határozzuk meg. A megfelelő lótakarók kiválasztásához a marbúbtól a farokrépáig mérjük meg a ló hosszát, a ló hátának ívét követve.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mekkora zabla kell?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Vendég
2018. december 16. vasárnap

Captcha kép