Lovak takarmányozásáról röviden

repa

Takarmányozás

A ló szálas, illetve szemestakarmánnyal táplálkozik. A legfontosabb szálastakarmány a legelőfő, a réti széna és a lucerna, míg a szemestakarmányok közül a zab, a kukorica, a búzakorpa, az árpa, valamint a különböző tápok és takarmánykiegészítők a leginkább említésre méltók.

Legelőfű és rétiszéna

A legelőfű és a rétiszéna a ló legalapvetőbb tápláléka, mely különböző fűfélékből áll. Ez volt a természetes környezetében ló egyetlen tápláléka a háziasítás előtt. Napjainkban a lekaszált, majd kiszárított füvet bebálázzák, így az viszonylag kis helyen tárolható. A széna száraz helyen hosszú ideig tárolható, így a ló etetése azokban az időszakokban is biztosítható, amikor a legelők nem adnak elég táplálékot. A ló szívesen eszik szénát, de a friss füvet kedveli a legjobban. Az istállóban tartott, legelőre nem járó lovak számára különösen nagy öröm, ha lehetőségük nyílik a legelésre.luc

Szénabála (körbála)

Lucerna

A lucerna a fűféléknél jóval nagyobb fehérjetartalmú, pillangós szálastakarmány-növény. Elővigyázatosan és kis mennyiségben etethető.

Zab

Alapvető szemestakarmány, amely segítségével a ló kellő energiával rendelkezik a munkához. Ezt az energiát a zab ásványianyag, vitamin és a növényirostanyag-tartalma biztosítja. A pihenőn lévő vagy kevés munkát végző lovak számára nem feltétlenül szükséges.

Kukorica

A kukorica nagy keményítőtartalmú növény. Etetése azon lovak számára ajánlott, melyeknél testtömeg-növekedést szeretnénk elérni. Túlzott etetésének hatására a ló izzadékonnyá válik.kukoricadara kicsi

Kukuricadara

Táp

A különböző tápok és egyéb takarmánykiegészítők skálája igen széles. Összetételük alapján használhatók teljesítménynöveléshez, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlásához, vemhesség idején, csikók felneveléséhez vagy időskorban. A tápok számos variációban és ízesítéssel megtalálhatók.

Gyümölcsök

A ló szívesen fogyaszt zöldségeket és gyümölcsöket. Kedvence a sárgarépa, az alma, valamint a dinnye. Nagy mennyiségben hashajtó hatásúvá válhatnak.repa

Oszd meg velünk a cikkel kapcsolatos tapasztalatodat, véleményedet. Ezt a lap alján a hozzászólásoknál regisztráció nélkül is megteheted.

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Vendég
2018. december 16. vasárnap

Captcha kép