Melyik zabla mire jó?-Segítünk!

zabla18

Lovas pályádon még kezdő vagy? Nem ismered a zabla fajtákat? Vagy csak szimplán több információt akarsz szerezni?
Ne aggódj,jó helyen jársz! :)
Mai blogunkban bemutatjuk Nektek,melyik zabla fajta mire jó! Tarts velünk!

 Csikózabla:

A csikózabla a legelterjedtebb zablatípus. Ebbe a csoportba olyan zablák tartoznak, amelyek a leginkább kímélik a lovat és általában mindegyik lóhoz alkalmazhatók. Csuklós középső része a diótörőhöz hasonló hatást gyakorol, és a nyelvet, az ínyt és a szájszögleteket nyomja.
zabla (13)


Pelham zabla:

A pelhalm zabla használható sima szárral és plusz segédszárral is. Ha dupla szárakat használunk, a felső kettő közepes erősségű, a lenti kettő erőteljesebb hatást gyakorol a ló szájára.  
zabla (14)


Feszítőzabla:

A feszítőzabla szájrésze egy darabból áll. Ez lehet egyenes vagy a nyelv részére kialakított U alakú hajlattal kiegészített. A nyelv ez alatt helyezkedik el, ezért ez a típusú zabla erőteljesebben hat a ló szájának érzékeny részeire. A szájrészhez kapcsolódik egy-egy feszítőszár. A zabla durvaságát az álladzólánc és a feszítőszár hosszúsága szabályozza.
zabla (1)


Hackamore:

Ezt a kifejezést általában, de helytelenül minden olyan kantárra használják, amihez nem tartozik zabla. Az igazi hackamore ősét a westernlovasok használták. A ló orr és állkapocs környékei idegeire hat, és egyre elterjedtebb díjugrató körökben is.
zabla (15)


Ágaskodtató  zabla:

Ovális alakú zabla amely általában fotózásnál illetve fedeztetésnél használatos, de szokták használni bemutatókon is.
zabla (2)


Gag-zabla:

Ezzel a zablával jobban lehet kontrollálni a kemény szájú lovakat. Nagy kantárral használják: az egyik szár a zablatesthez közvetlenül a csatlakozó karikán megy keresztül, a másik szár a feszítőágakhoz van rögzítve. Az egyik szárat használhatjuk egyszerű csikókantárként is, de ha hozzávesszük a másikat, erősebb hatást fogunk elérni a feszítőágak segítségével.
zabla (3)


Kimblewick zabla (ugrózabla):  

Viszonylag durva hatású feszítőzabla, mely álladzólánccal felszerelt, külsőre egy D-zablára hasonlító zablatípus. A zabla D részén két lyuk van, mellyel a feszesség mértékét lehet állítani. A zabla létezik merev és csuklós kivitelben is. Díjugrató versenyeken használatos, elsősorban kemény szájú lovaknál.
zabla (4)


10. Baucher zabla:

Ezt a zablatípust egy Baucher nevű profi lovas fejlesztette ki, hogy könnyítse a felemelést és az átengedést. Ezt a fajta zablát csak nehezebb díjlovagló-feladatoknál alkalmazzák.
zabla (5)


Pálcás zabla:

Itt a szájrész meghosszabbításai biztosítják a különösen stabil helyzetet, kímélik a szájszögletet és enyhe oldalirányú hatást engednek meg. Ez a zablatípus egyébként félpálcás zablaként is létezik, amelynél a szájrészeket csak lefelé hosszabbították meg. Nehezen fordítható lovakhoz ajánlott. A pálca meggátolja, hogy a lovas a ló szájába húzza a zablakarikát.
zabla (6)


Egyenes zabla:

Az egyenes, vagyis a csukló nélküli zablák hatása jóval durvább, mint a csuklós zabláké, így hát csakis hozzáértők kezébe való. Az egyenes zablák nyugodtan fekszenek a ló szájában és rendkívül precíz szárhatást tesznek lehetővé. Ehhez azonban nagyon nyugodt és az üléstől teljesen függetlenül cselekvő kézre van szükség. Az egyenes zablákat még pontosabban kell beállítani a kantáron, mint a csuklós zablákat, hogy anatómiailag megfelelő helyzetet érjünk el a ló szájában, s így kellő nyelvszabadságot biztosítsunk a lónak.

zabla (7)

Oliven zabla:

A zabla és a karika nem közvetlenül a ló szájánál kapcsolódik-kisebb a kidörzsölés és a becsípődés lehetősége. A réz görgők a ló nyelvét a zabla alatt tartja és fokozza a nyál termelődését.És "elfoglalja" a lovat.

zabla (8)
Pessoa zabla:

A golyó - forgó nagyobb mozgásszabadságot biztosít. A karikák az állítási lehetőséget biztosítják.  
zabla (9)
Gumis zabla:

Ezek a zablák ugyan azt a célt szolgálják mint azok a megegyező zablák amiken nincsen gumi (pl.: csikózabla-gumis csikózabla) csak annyi különbséggel, hogy ezek kicsit kíméletesebbek (pl.: a pelham zabla durvább a ló szájának, mint a gumis pelham zabla). Vagyis érzékenyebb szájú lovaknak ajánlott.
zabla (10)
D-zabla:

Egy kicsit erősebb, mint a csikózabla, de az alakja a pálcás zablához hasonlóan meggátolja, hogy a lovas behúzza a ló szájába a zablakarikát.
zabla (11)
Duplán tört csikózabla:

A tört zablák kényelmesek a ló számára hiszen nem olyan merev a ló szájában, mint az egyszer tört zablák. (Bármelyik zablatípusnak lehet kétszer tört változata).

zabla (12)

 

Oszd meg velünk a cikkel kapcsolatos tapasztalatodat, véleményedet. Ezt a lap alján a hozzászólásoknál regisztráció nélkül is megteheted.

Forrás: http://www.lovaswebaruhaz.hu

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Vendég
2018. november 21. szerda

Captcha kép