Borítókép betöltése folyamatban... Húzással igazítsd a borítóképet a kívánt helyre

Lehet rossz szokás a "fejcsapkodás"?

Lehet rossz szokás a "fejcsapkodás"?
Lehet rossz szokás, de rendszerint a lovas okozza. Utóbbi esetben szükség van a lovas ülésének alapos javítására, továbbá a kézmunka javítására. Azok a lovak, amelyek szájukat lefelé vagy fölfelé lökik, mindig arról panaszkodnak, hogy a kémény kéz zavarja őket vagy fájdalmat okoz nekik. Mindenesetre nincs bizalmuk a lovas kezéhez. 
A bizalmat helyre keli állítani. Ne higgyük, hogy a fejcsapkodást "lerántás" által lehet kiküszöbölni! Ha nem magunk idéztük elő a helytelen befolyással, tehát nem a kéz hibás hatásából ered, és nem akarunk örökké segédszárral lovagolni, vissza kell térnünk a kiképzés kezdetéhez, és a lovat "lefelé lovagolni" ügetésben és vágtában, hogy megnyúljon állandó, puha támaszkodással. Kerüljünk minden kemény szárfelvételt, használjuk élénkítésre és nyugtatásra a hangunkat különösen akkor, ha kolerikus lovon ülünk. Jobb a spontán sarkantyúszúrás a fejcsapás pillanatában, mint a kéz valamiféle mozdulata. Mint minden korrekció esetében, a büntetést is azonnal kell alkalmaznunk, közvetlenül és következetesen, míg elég nem lesz a comb egy mozdulata, ami jelzi a lónak, hogy ezt a hibáját nem tűrjük el. Ez természetesen aligha fogja kizárni azt, hogy az ugrópályán vagy vadászaton ne forduljon elő. De akkor már megelőzésül helyesen csatolt martingált alkalmazhatunk. 

b2ap3_thumbnail_martingal.jpg

 

A fejcsapkodást okozhatja a nyeregtájékról eredő fájdalom is. Győződjünk meg arról, hogy nem onnan ered-e a baj! Másik lehetséges ok az a fájdalom, amit a zápfogak éles szélei okoznak. Nézessük meg állatorvossal a ló száját, és adott esetben részeltessük le a fogait!

 

Oszd meg velünk a cikkel kapcsolatos tapasztalatodat, véleményedet. Ezt a lap alján a hozzászólásoknál regisztráció nélkül is megteheted.

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Vendég - Szilvi - 2015. december 15. kedd, 21:16

Jó kis cikk. Viszont egy rosszul megválasztott zabla is kiválthatja ezt.

Jó kis cikk. Viszont egy rosszul megválasztott zabla is kiválthatja ezt.
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. június 18. hétfő

Captcha kép

Copyright © 2018.zabla.hu