Borítókép betöltése folyamatban... Húzással igazítsd a borítóképet a kívánt helyre

Lovaglás. Hogyan korrigáljuk a rossz szokásokat?

Lovaglás. Hogyan korrigáljuk a rossz szokásokat?
Minden lovas keresi a segítő magyarázatot, hogyan szüntethetné meg a rossz szokásokat, és aztán a következő tanácsokat hallgathatja: segédszár, futószár, talajrudak vagy valami hasonló. 

Ezek azonban nagyrészt csak kiegészítő eszközök, amelyek szamárvezetőként szolgálnak a problémák megoldásában, mint például akkor, amikor az a feladat, hogy a lovat nyaka lesüllyesztésére és a zabla rágására késztessük. Azonban semmi esetre sem szolgálják a ló tökéletes elengedtetését, hogy teljesen alávesse magát lovasa akaratának és neki készségesen engedelmeskedjen. Természetesen egyetlen olyan szer sem létezik, ami az orvosság beadásához hasonlóan téveszthetetlen hatású. Valójában sohasem ezek az eszközök lesznek hatékonyak, hanem csakis a lovas ügyessége és értelme, amellyel felhasználja őket. Ezért a fiatal lovas soha ne kezdje el túl korán egy elrontott ló lovaglását, hanem csak akkor, amikor már megtanulta követni a ló mozgását.

A rossz szokások megszüntetésének útja alapjában véve mindig ugyanaz, hiszen a cél is egy: a ló teljes egészében vesse alá magát lovasa akaratának, vagyis álljon a segítségeken. Az ezzel szemben álló nehézségek különbözők attól függően, hogy a ló a szár mögött, szárra támaszkodva vagy a szár fölött megy-e, háta vagy hátulsó lábai feszesek-e. A korrekciónál azonban mindig az egész lovat kell szemlélni és sohasem a ló egyes részeit. A munka menete ezért mindig csak a következő lehet:

  • A lónak először újra meg kell tanulnia, hogy az előrehajtó segítségekre előremenjen.
  • Ha ezt elértük, a lovat befelé állítjuk.
  • Ha a ló már könnyen állítható befelé, rávesszük nyakának előre-lefelé való kinyújtására.
  • Ha nyakát és fejét már magától nyújtja előre-lefelé, rávesszük, hogy ott megkeresse a zablát.
  • Ha magától felvette a szárat, félfelvételekkel gyakorolunk vele.

Annak érdekében, hogy a ló számára megkönnyítsük a zablán való támaszkodást, a korrekcióhoz mindig csikókantárt használunk. Ezt a ló készségesebben elfogadja, mivel puhábban hat.

 

Oszd meg velünk a cikkel kapcsolatos tapasztalatodat, véleményedet. Ezt a lap alján a hozzászólásoknál regisztráció nélkül is megteheted.

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. június 18. hétfő

Captcha kép

Copyright © 2018.zabla.hu